Μπότες Ορειβασίας
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΠΟΤΑΣ:
Πριν αποφασίσουμε την αγορά πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε το είδος του εδάφους στο οποίο θα πεζοπορήσουμε, διότι ανάλογα με το έδαφος οι μπότες κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες. Συνήθως, για τα ελληνικά δεδομένα και για τους περισσότερους από εμάς, μπότες για εδάφη μεσαίας δυσκολίας μας καλύπτουν στις περισσότερες περιπτώσεις.
Κατα την αγορά προσέχουμε ιδιαίτερα  τα χαρακτηριστικά της μπότας κυρίως τη σόλα, το δέρμα ή ύφασμα, την αδιαβροχοποίηση, την ύπαρξη ή όχι υλικού Gor – Tex σε συνδυασμό με την τιμή. Προσοχή όμως. Επειδή οι μπότες είναι το σημαντικότερο στον εξοπλισμό του ορειβάτη, δεν θα πρέπει η τιμή να είναι το κυριότερο κριτήριο για την επιλογή τους.

ΑΓΟΡΑ
Οι μπότες ορειβασίας πρέπει να προσαρμόζονται τέλεια στα πόδια μας. Η μη καλή προσαρμογή μπορεί να γίνει αιτία τραυματισμού και μικρής ή μεγάλης ταλαιπωρίας.
Τα πόδια μας κατά τη διάρκεια της ημέρας ¨φουσκώνουν¨ λιγάκι, όπως όταν πεζοπορούμε. Επομένως, πρέπει να αγοράζουμε μπότες το απόγευμα.
Δοκιμάζουμε τις μπότες φορώντας κάλτσες που θα χρησιμοποιούμε κανονικά (ενδείκνυται οι ορειβασίας κάλτσες).
Πως φοράμε τις μπότες: Πιέζουμε τη φτέρνα στο πίσω μέρος, κεντράρουμε τη γλώσσα και δένουμε τα κορδόνια σφιχτά, αλλά χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Πρακτικός κανόνας: Το πόδι πρέπει να έχει περίπου ένα (1) εκατοστό ελεύθερο χώρο μπροστά από τα δάχτυλα. Δηλαδή, μισό (1/2) ή ένα (1) νούμερο μεγαλύτερο από το σύνηθες μέγεθος που φορούμε.
Έλεγχος προσαρμογής: Όρθιοι, δοκιμάστε να πιέσετε την μπότα με διάφορους τρόπους. Είναι η φτέρνα σταθερή (Δεν πρέπει να μετακινείται με την κίνηση); Τα δάχτυλα έχουν αρκετό χώρο μπροστά τους; Νοιώθετε πίεση σε οποιοδήποτε σημείο; Ακόμη και όταν όλα δείχνουν εντάξει, μη βιαστείτε να βγάλετε τις μπότες. Μείνετε περίπου μισή ώρα με τις μπότες φορεμένες για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας ενοχλήσει κάτι με την πάροδο του χρόνου.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μπότες  προσαρόζονται απολύτως στα πόδια σας μετά τις πρώτες πορείες.

ΔΕΣΙΜΟ ΜΠΟΤΑΣ στην ΑΝΑΒΑΣΗ:
Κατά την ανάβαση η πίεση είναι μεγαλύτερη στο μπροστά μέρος του πέλματος, η φτέρνα μένει στιγμιαία μετέωρη και το κάτω μέρος της κνήμης πιέζεται στο επάνω δέσιμο της μπότας. Δένουμε περισσότερο σφιχτά τα κορδόνια στο κάτω μέρος, προς τα δάχτυλα και αφήνουμε λίγο πιο χαλαρά τα κορδόνια στο επάνω μέρος για να μην πιέζεται η κνήμη και να έχει ελευθερία κίνησης ο αστράγαλος.

ΔΕΣΙΜΟ ΜΠΟΤΑΣ στην ΚΑΤΑΒΑΣΗ:
Κατά την κατάβαση το πόδι έχει την τάση να γλιστράει εμπρός μέσα στην μπότα. Δένουμε λοιπόν πιο σφιχτά τα κορδόνια στο επάνω μέρος.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ:
Είναι σημαντικό να συντηρούμε τις μπότες μας προσεκτικά μετά τη χρήση. Καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Παρακάτω προτείνεται μία διαδικασία συντήρησης που θα μας βοηθήσει.
Προετοιμασία: Βγάζουμε τον αφαιρούμενο πάτο για να στεγνώσει. Εάν έχουμε σκοπό να ανανεώσουμε το ¨κέρωμα¨ βγάζουμε και τα κορδόνια.
Καθάρισμα: Κάτω από τρεχούμενο νερό, με μία βούρτσα απομακρύνουμε τις βρωμιές. Επίσης, απομακρύνουμε βρωμιές και πέτρες από τη σόλα.
Υγιεινή:  Το εσωτερικό, αν είναι απαραίτητο καθαρίζεται με χλιαρό νερό (χωρίς σαπούνι) και βούρτσα. Εάν οι μπότες μας δεν έχουν Gor – Tex μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαπούνι.
 Δεν τις βάζουμε ποτέ στο πλυντήριο.
Στέγνωμα: Ποτέ δε στεγνώνουμε τις μπότες στον ήλιο ή κοντά σε εστίες θερμότητας, όπως σώματα καλοριφέρ, σόμπες κλπ. (το δέρμα είναι ευαίσθητο και μπορεί να γίνει εύθρυπτο, σκληρό και με χαραγές ή και να ξεκολλήσουν οι σόλες.
Ψεκασμός: Ψεκάζουμε το δέρμα με ειδικό υλικό για αδιαβροχοποίηση και συντήρηση. Το καλλίτερο είναι να ψεκάζουμε όταν το δέρμα δεν έχει στεγνώσει τελείως και οι πόροι είναι ανοικτοί. Μπορούμε να ψεκάσουμε και τις μπότες που έχουν κάποιο είδος υφάσματος ή συνθετικού επάνω τους.
Κέρωμα: Μόνο για δερμάτινες μπότες, που χρειάζονται κάπου – κάπου κέρωμα που τρέφει το δέρμα. (Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή). Ενδεχομένως μερικά δέρματα σκουραίνουν με το κέρωμα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.
Μεταλλικά μέρη: Για να μη σκουριάζουν τα κερώνουμε ή τα αλείφουμε με βαζελίνη.