Αντι - Εξοπλισμός

Περπατάμε αλλά δεν έχουμε τον  απαραίτητο εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για την ορειβασία.
Είτε γιατί είμαστε καινούργιοι στο άθλημα, είτε γιατί δεν αξιωθήκαμε να πάμε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα, ή για ένα άλλο αλλά βασικό λόγο  γιατί δεν μας βγαίνει ο προϋπολογισμός.

Μη τα βάψουμε και μαύρα, πάντα μπορούμε να κλείνουμε τρύπες.
 Εξάλλου στους περισσότερους από μας κάτι μας λείπει. Και μην παρασύρεστε που λένε ότι πήραμε τα βουνά γιατί μας λείπει μυαλό. Επειδή έχουμε γι’ αυτό περπατάμε στα βουνά.

Μέχρι λοιπόν να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα πλήρη ορειβατικό εξοπλισμό μπορούμε να χρησιμοποιούμε:

 Αντί για ορειβατικό σακίδιο: Στις μικρές αναβάσεις που μεταφέρουμε λίγο βάρος ένα απλό σακίδιο που να «δένει» πάνω μας είναι εντάξει. Στις πολύωρες πορείας ή σε διήμερα, που αυξάνεται το βάρος, το ορειβατικό σακίδιο είναι απαραίτητο για να μην φυτρώσουν  πόνοι σε όλο μας το σώμα.

 
 

     
  
Αντί για ορειβατικό παντελόνι: Μια αθλητική φόρμα από πολυέστερα ή νάυλον αλλά όχι βαμβακερή. Κοντά παντελονάκια ή σορτάκια (ακόμα και αν τα φορούν καλλίγραμμα πόδια) δεν ενδείκνυνται .
Αντί για ορειβατικές κάλτσες: Οι μάλλινες είναι καλές.

 Αντί για μπατόν: Ένα ίσιο κλαδί δέντρου που θα βρούμε κάνει καλή δουλειά. Ακόμα καλύτερα η γκλίτσα με την οποία ξεκινήσαμε εμείς οι παλαιότεροι και πάντα στάθηκε φερέγγυα.  

Αντί για τα απαραίτητα γυαλιά ηλίου (ειδικά στο χιόνι). Τα καθημερινά μας γυαλιά ηλίου αν και τα ορειβατικά παραδόξως είναι φτηνότερα από τις φίρμες και απείρως καλύτερα από άποψη προστασίας. 
Αντί για ισοθερμικό κολάν (εσωτερικά, με το πολύ κρύο): οι γυναίκες  το συνθετικό κολάν τους. Οι άντρες το κολάν που θα τους δώσει η γυναίκα, ή η φίλη τους  αλλιώς θα φάνε κρύο.

Αντί για ισοθερμική φανέλα: Αθλητική φανέλα από πολυεστέρα σαν τις ποδοσφαιρικές και όχι βέβαια βαμβακερή. 
Αντί για fleece: Πολύ καλό το μάλλινο πουλόβερ.


 Αντί για ορειβατικό αδιάβροχο: Αδιάβροχο-αντιανεμικό (ακόμα καλύτερα δύο). Αν πάρετε μπουφάν να είναι το ελαφρύτερο δυνατό, με επένδυση, αδιάβροχο και με κουκούλα. Καλή και η νιτσεράδα όμως θα γίνετε μούσκεμα στον ιδρώτα.
Επίσης  το αδιάβροχο-αντιανεμικό σκάφους μια χαρά είναι. Τώρα αν έχετε σκάφος, μάλλον έχετε και λεφτά, οπότε δεν σας αφορά αυτή η οδηγία.

 
Αντί για ορειβατικά γάντια: Μάλλινα γάντια εσωτερικά και από πάνω μηχανής ή αδιάβροχα (πάρτε ορειβατικά φτηνά είναι).Και για το τέλος

ΑΝΤΙ για ορειβατικά παπούτσια: ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ.
Εδώ δε γίνεται τίποτα. Χωρίς ορειβατικό μποτάκι δεν περπατάμε στο βουνό. Πάτε σε κατάστημα ορειβατικών ειδών (όχι κατάστημα κυνηγών) και ζητήστε ημιάκαμπτο αδιάβροχο ορειβατικό μποτάκι. Αυτός ο τύπος μπορεί να φορεθεί χειμώνα καλοκαίρι σε όλα τα πεδία και με όλες τις συνθήκες. Προσοχή όταν τα φορέσετε, μεταξύ του πίσω μέρους του παπουτσιού και της φτέρνας σας να υπάρχει ένα δάχτυλο κενό (μισό με ένα νούμερο μεγαλύτερο δηλαδή). Δες τε τις οδηγίες μας για τις μπότες.
Επειδή τα ορειβατικά παπούτσια είναι ακριβά (τα καλά είναι γύρω στα 250 ευρώ) αν στο internet τα βρείτε πιο φτηνά το ανεβάζετε στη σελίδα  ή στο facebooκ του συλλόγου, να πάρουμε και εμείς.

  Τώρα κατά σειρά προτεραιότητας έχουμε: 1.Ορειβατικό μποτάκι, 2. Σακίδιο, 3. Αδιάβροχο τζάκετ, 4. Γάντια. Μετά από αυτά αγοράζουμε και τα άλλα.  Για  χειμερινό βουνό προσθέστε κραμπόν και πιολέ.