Ερωτήσεις...για αρχάριους


Τι πρέπει να κάνω για να συμμετάσχω σε δραστηριότητα του Ορειβατικού Συλλόγου?
Περνώντας από τα γραφεία του συλλόγου ή με ένα τηλεφώνημα παίρνεις τις σχετικές με την συγκεκριμένη δράση πληροφορίες και δηλώνεις την πρόθεσή σου να συμμετέχεις στην προγραμματισμένη εξόρμηση.  Σε περίπτωση που δεν είσαι μέλος, μπορείς να συμμετέχεις για μία φορά σε δραστηριότητα του συλλόγου και να γίνεις μέλος στη συνέχεια.

Πως μπορώ να γινω μελος του συλλόγου?
Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι ενήλικας και να συμπληρώσεις μία αίτηση στα   γραφεία του συλλόγου πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ.
Ως μέλος του συλλόγου δικαιούσαι:
α) Συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του συλλόγου.
β) Δελτίο Μέλους της Ε.Ο.Ο.Α.
γ) Έκπτωση διαμονής στα ορειβατικά καταφύγια.

Θα μπορέσω να αντεπεξέλθω στις ανάγκες της εξόρμησης?
Αυτό θα εξαρτηθεί από εσένα που θα αξιολογήσεις τις δυνατότητές σου και τις πληροφορίες που θα σου δώσει ο σύλλογος για την συγκεκριμένη εξόρμηση. Αλλά θα  συνεκτιμηθεί και από κοινού με τον υπεύθυνο της εξόρμησης.

Τι εξοπλισμό πρέπει να έχω?
Ο εξοπλισμός ποικίλλει και εξαρτάται από την εποχή του χρόνου, τις καιρικές συνθήκες,  το επίπεδο δυσκολίας, το είδος της δραστηριότητας και τις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες της διαδρομής. Σε κάθε περίπτωση ακριβείς πληροφορίες για όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστεί, καθώς και για τις ιδιαιτερότητες μιας ανάβασης θα πάρεις από τον υπεύθυνο της εξόρμησης.


Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω γενικώς;
ΟΙ παρακάτω γενικές αρχές θεωρούνται αυτονόητες και τηρούντα από όλους τους ορειβάτες .
   -  Στις εξορμήσεις στο βουνό δεν υπάρχουν συναποφάσεις και "δημοκρατία". Σε κάθε εξόρμηση τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο αρχηγός τις εντολές του οποίου ακολουθούμε.
   -  Είμαστε  και λειτουργούμε σαν ομάδα συλλογικά με αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια.
   -  Δεν κωλυσιεργούμε, δεν καθυστερούμε δεν ξεκόβουμε και δεν απομακρυνόμαστε από την ομάδα παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους και αφού πρώτα ενημερώσουμε.
   -  Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο βουνό και δεν ρυπαίνουμε με οποιονδήποτε τρόπο  το περιβάλλον.
    -  Είμαστε πάντα συνεπείς στους χρόνους και στα σημεία συνάντησης.
    -  Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις αντοχές μας και να μετέχουμε σε διαδρομές που είναι μέσα στις δυνατότητες μας και στο χρόνο που έχει προβλεφθεί για να μην καθυστερούμε τη ομάδα. 

Οι αρχηγοί της ανάβασης, είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος και
παράλληλα έχουν το δικαίωμα τροποποίησης ή ματαίωσής του, σύμφωνα με την κρίση τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέψουν την συμμετοχή σε κάποιον που κρίνουν ότι δεν πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
 Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν και έχουν  την ευθύνη για τις πράξεις τους κι αποδέχονται τους όρους συμμετοχής του συλλόγου.

Οι «Ώρες πορείας» που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι κατά προσέγγιση κι εξαρτώνται από την ομοιογένεια της ομάδας, τις ειδικές και τις καιρικές συνθήκες.